250ste verjaardag van de hertog van Wellington

Afspraak op 18 en 19 mei 2019

Om de 250ste geboortedag van de hertog van Wellington, de grote overwinnaar van de Slag bij Waterloo, te vieren, brengt het Memoriaal van Waterloo 1815 hulde aan Groot-Brittannië en de geallieerde troepen.Voor de gelegenheid zullen troepen van de Britse Jagers, het 7de bataljon van linie van het Belgisch-Nederlandse leger en de Gordon Highlanders hun wapens en uniformen tonen aan het publiek.

Het hele weekend lang wordt gezorgd voor tal van animaties.

Kampplaats

De legerkampplaats bij de hoeve van Hougoumont is op zaterdag en zondag open voor het publiek van 10 tot 17 uur.

Ontdek hoe de uniformen en de uitrusting eruit zagen en hoe de regimenten waren georganiseerd toen de hertog van Wellington de geallieerde legers aanvoerde. Een gids van Les Guides 1815 en animatoren leggen u het verloop van de gevechten bij de versterkte hoeve haarfijn uit.

Aan de voet van de Heuvel

Naast het gewone animatieprogramma door onze teams wordt het hele weekend lang extra animatie voorzien bij de Leeuw:

militaire manoeuvres, schietdemonstraties en komische sketches. 

 

Conferentie -19 mei - 14.00 uur

Het Memoriaal van Waterloo 1815 organiseert een lezing door Bruno Colson, hoogleraar aan de universiteit van Namen, waar hij geschiedenis van de oorlogsvoering en de militaire strategie doceert.

Wellington, militair leider

Arthur Wellesley, de toekomstige hertog van Wellington, wordt geboren in 1769, hetzelfde jaar als Napoleon. Hij is ook nu nog een van de belangrijkste figuren in de Britse militaire geschiedenis. Dankzij recent onderzoek hebben we een beter zicht gekregen op zijn jeugd, zijn opleiding en zijn eerste veldtochten in Nederland, maar vooral in India. In de oorlog op het Iberische schiereiland, van 1808 tot 1814, ontpopt hij zich tot uitstekend opperbevelhebber. Hij behaalt meerdere overwinningen op de Franse maarschalken en slaagt erin hen terug te drijven tot Toulouse. Bij de voortdurende onderhandelingen met zijn Spaanse en Portugese bondgenoten blijkt hij ook een vaardig diplomaat te zijn en verliest hij de doelstellingen van het Britse buitenlandse beleid nooit uit het oog. Dankzij die kwaliteiten wordt hij trouwens in februari 1815 naar het Congres van Wenen gestuurd. Aan het hoofd van de Britse en Nederlandse troepen na Napoleons ontsnapping uit Elba toont de hertog zich even gedreven in het aansturen van zijn troepen, in overleg met de Pruisen van veldmaarschalk Blücher, als in het onderhandelen over de vrede met Frankrijk na de nederlaag van Napoleon in Waterloo.

GEDETAILLEERD PROGRAMMA

Zaterdag 18 mei 2019

10 uur: de herdenking begint met een eerste kanonschot door de Britse artillerie. Daarna marcheren de troepen naar Hougoumont waar u de kampplaats kunt ontdekken.

11.30-12 uur: de troepen verlaten de hoeve voor veldoefeningen. Vanaf 12 uur vinden aan de voet van de Heuvel met de Leeuw grootschalige militaire manoeuvres plaats.

Tijdens didactische workshops komt u meer te weten over de toenmalige wapens.

Schoten met los kruit door de infanterie, kanonschot en demonstraties in bereden wapenvaardigheid.

13-14.30 uur: ontdek in het historisch kader van de boomgaard van Hougoumont hoe het eten destijds werd klaargemaakt. De troepen ontvangen u met open armen voor een gezellig samenzijn.

14.45 uur: bij de hoeve van Hougoumont toont het regiment Britse Jagers u hun uitrusting en kunt u een wetenschappelijke workshop volgen over de Britse militaire chirurgie ten tijde van het Eerste Keizerrijk.

15.15 uur: u woont het vertrek van de troepen te paard naar de Heuvel bij. In de loop van de namiddag komen onze ruiters u geregeld tegemoet langs de mythische Chemin des Vertes Bornes. Om ze bij hun aankomst aan de voet van de Heuvel te verwelkomen, zullen de artilleristen een kanonschot lossen.

Tegelijk geeft het 7de bataljon van linie van het Belgisch-Nederlandse leger bij de hoeve een workshop over hun geschiedenis en hun uniformen.

15.45 uur: op de binnenplaats van Hougoumont verzamelen de soldaat van het 44ste regiment, het 92nd Regiment of Foot, het 7de bataljon van linie en de Jagers en geven ze wapendemonstraties.

17 uur: vanuit de hoeve volgt u onze pelotons van re-enactors naar de Heuvel en neemt u deel aan de gezangen en aan de mars van de geallieerden.

Aan de voet van de Heuvel met de Leeuw verwelkomen de artilleristen de andere troepen en de bezoekers. Daarna kunt u grootschalige militaire manoeuvres bijwonen.

SLUITING VAN DE KAMPPLAATS BIJ DE HOEVE.

19 uur: snuif de sfeer van de Britse linies op en kom luisteren naar de Clan Hye Pipe Band, Schotten die aan de Slag bij Waterloo hebben deelgenomen. Tijdens deze voorstelling van een uur krijgt u ook meer uitleg over muziekstukken die ten tijde van de slag wereldberoemd waren.

20 uur: u kunt deelnemen aan een gezellig avondmaal met de re-enactors en de muzikanten aan de voet van de verlichte Heuvel met de Leeuw. Tijdens het avondmaal wordt gezongen en worden verhalen verteld door de aanwezige regimenten.

Zondag 19 meii

10 uur: de meeste troepen verzamelen op de binnenplaats van de hoeve en marcheren naar de Heuvel. Er blijft de hele dag ook een regiment ter plaatse om bezoekers te ontvangen en wegwijs te maken.

13.30 uur: naast de Heuvel vergasten de ruiters u op een sterk staaltje van bereden wapenvaardigheid.

14 uur: in het Hôtel du Musée kunt u een lezing bijwonen die wij in samenwerking met Bruno Colson organiseren. Als hoogleraar aan de universiteit van Namen is hij gespecialiseerd in het Eerste Keizerrijk. De lezing handelt over de figuur van Wellington en in het bijzonder over: De hertog van Wellington: opperbevelhebber van de geallieerde strijdkrachten. (reserveren aanbevolen)

15 uur: u kunt infanteriemanoeuvres bekijken dicht bij de Leeuw.

15.30 uur: de cavaleristen geven uitleg over hun wapenuitrusting en de geschiedenis van de geallieerde cavalerie, ten tijde van de slag.

Er wordt ook een voordracht/workshop over het Britse leger ten tijde van het Eerste Keizerrijk gehouden.

Andere infanterietroepen staan klaar om met u te praten, op de foto te gaan en uitleg te geven. De hele namiddag lang zijn er troepen aanwezig in de Chemin des Vertes Bornes. Een ideale gelegenheid voor een ritje met onze paard-en-wagen.

Tegelijk kunt u ook onze dagelijkse animaties aan de voet van de Heuvel meepikken.

16.30 uur: het animatieprogramma van dit feestweekend wordt afgesloten met diverse militaire demonstraties. Daarna keren de troepen terug naar de hoeve van Hougoumont.

SLUITING VAN DE KAMPPLAATS BIJ DE HOEVE.