2021 : Het Napoleon-jaar bij het Memoriaal van Waterloo 1815

Napoleon: van Waterloo tot Sint-Helena, het ontstaan van de légende

LOGO DOUBLE

Van 5 mei tot 17 oktober

Tijdelijke tentoonstelling

Het verzamelen van authentieke voorwerpen van over de hele wereld

Het Memoriaal van de Slag van Waterloo presenteert een grote tentoonstelling naar aanleiding van de tweehonderdste verjaardag van de dood van Napoleon I.

Het is samengesteld uit talrijke stukken uit grote instellingen en particuliere collecties. De expo draagt de titel “Napoleon: van Waterloo tot Sint Helena, het ontstaan van de legende”.

Bicorne authentique Napoleon
Mors Napoleon Waterloo
Pistolet empire

Voor de organisatie van dit project

heeft het Memorial David Chanteranne als curator van de tentoonstelling gekozen. Door zijn vakgenoten wordt hij beschouwd als een specialist van het Empire.

Exposition Napoleon Mémorial Waterloo

Antoine Charpagne, cultureel verantwoordelijke van het Memorial, begeleidt hem naar de totstandbrenging van de tentoonstelling.

Exposition Napoleon Mémorial Waterloo

Het dagelijks leven van de keizer aan de hand van stukken die door de « Domaines nationaux Français à Sainte-Hélène » werden uitgeleend

Na een inleidende ruimte behandelt de tentoonstelling vier hoofdonderwerpen binnen chrono-thematische ruimten.

In de grote ruimten wordt de periode van de Slag van Waterloo tot de ballingschap ontwikkeld, om vervolgens het dagelijkse leven van Napoleon in Longwood te evoceren.

Na deze ballingschap op het eiland Sint-Helena, maken de thema’s van de veldslagen “met pen en beeld” en een opening naar “de tijd van de held” (waar Napoleon tot mythische figuur werd verheven) het bezoek compleet.

In totaal worden meer dan honderd authentieke stukken, soms voor het eerst, aan het grote publiek tentoongesteld!

Exposition Napoleon Mémorial Waterloo